U bent hier

Wetgeving ambulante activiteiten geactualiseerd

Markten spelen een belangrijke rol in de economische dynamiek van steden en gemeenten. Naast hun economische rol hebben zij ook een ontmoetingsfunctie en brengen zij een sociale meerwaarde mee. Markten bieden bovendien ook beleving en authenticiteit in de kernen, heel belangrijk in de strijd om de consument.

Het hele marktgebeuren is onderhevig aan een stijgende creativiteit, nieuwe initiatieven, wijzigende noden van de klanten, socio-economische verschuivingen en nieuwe markttendensen. Denken we maar aan de opkomst van avondmarkten, de buurderijen, foodtruckfestivals… .

Flexibiliteit in de organisatie is meer dan ooit noodzakelijk om er voor te zorgen dat de markten sterk en aantrekkelijk blijven. Bovendien is ambulante handel een zeer plaatsgebonden aangelegenheid die maatwerk behoeft.

Aangezien de lokale overheid de meest nabije overheid is, is het evident dat de organisatie van ambulante activiteiten zoveel als mogelijk aan de gemeente wordt toevertrouwd. De wetswijziging van 2017 geeft de gemeenten de nodige autonomie waardoor ze snel en efficiënt een antwoord kunnen bieden op de wijzigende situaties, noden en tendensen. 

De nieuwe brochure “Ambulante activiteiten. Een leidraad voor lokale besturen” maakt u wegwijs in de wetgeving op ambulante activiteiten en helpt u op weg de visie van uw gemeente op de ambulante activiteiten gestalte te geven en een passende regeling uit te werken.

Deze brochure zal aangevuld en bijgewerkt worden naarmate er nieuwe wijzigingen zijn. Naast de leidraad is er ook een overzicht per artikel van de wetswijziging van 2017.

Verwante websites

Delen