U bent hier

Ruim 60.000 euro voor de versterking van 5 handelskernen

Provincie gaat voor bloeiende centra

Maandag 22 januari 2018 — De provincie Vlaams-Brabant keurde 5 handelskernversterkende projecten goed in de gemeenten Dilbeek, Landen, Tervuren, Tienen en een intergemeentelijk project van Horizon+ voor de gemeenten Hoeilaart, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren. Deze 5 projecten ontvangen in totaal 61.207,62 euro om hun handelskernversterkende initiatieven uit te voeren.

De versterking van onze handelskernen is belangrijk’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor economie. ‘Door gemeenten te ondersteunen die hiervoor initiatieven nemen, geven we niet alleen zuurstof aan de economie, maar zorgen we ook dat het daar aangenamer wonen is. Met ons economisch beleid spelen we een regisseursrol voor een welvarende en toekomstgerichte regio voor alle Vlaams-Brabanders’. 

Tervuren, Tienen en Dilbeek ontwikkelen beleidsvisie op hun handelskern

  • Tervuren actualiseert haar detailhandelsvisie, ontwerpt een plan om de beeldkwaliteitvan het centrum te versterken en bakent haar kernwinkelgebied af.De nieuwe detailhandelsvisie moet de ruimtelijke kwaliteit en samenhang van het centrum versterken. Met het geactualiseerde plan wil de gemeente grip krijgen op de toekomstige ontwikkeling van de handel in dat centrum. De visie steunt op het beeldkwaliteitsplan waarmee men de uitstraling en zichtbaarheid van het handelscentrum wil verbeteren. 
  • Tienen gaat investeren in haar stadskerngebied en de binnenstad aantrekkelijker maken om te wonen, te werken en te winkelen.Daarvoor schrijft de stad de studieopdracht ‘versterken van de detailhandel in Tienen’ uit. Enerzijds wil de stad het kernwinkelgebied afbakenen en een actieplan opstellen met concrete voorstellen om deze afbakening ook zichtbaar te maken. Daarnaast omvat het actieplan voorstellen om de leegstand tegen te gaan.Anderzijds zal er langs de Leuvenselaan een aanzienlijke handelsoppervlakte worden ontwikkeld. De stad gaat erop toezien dat deze zone voor grootschalige kleinhandel in geen geval concurrentie vormt voor de detailhandel in het centrum. Ze gaat daarom het aanbod aansturen en bijkomende randvoorwaarden opleggen.Tienen laat zich hiervoor bijstaan door een gespecialiseerd studiebureau en ontvangt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.
  • Dilbeek gaat deelnemenaan het traject bedrijvige kern van Unizo.Via dit traject wil men komen tot een maatschappelijk gedragen handelskernprofiel voor Dilbeek, waaraan concrete acties ter versterking van de handelskern opgehangen kunnen worden.Daarnaast wordt er een online platform uitgewerkt dat de lokale economie moet ondersteunen. Via het platform wordt een gemeentelijke klantenkaart ontwikkeld die binnen Dilbeek gebruikt kan worden bij de aangesloten handelaars. Op die manier worden klanten aangespoord om lokaal te kopen.De gemeente krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant. 

Landen en Horizon+ maken werk van de versterking van hun handelskern

  • Landen gaat een gemeentelijke cadeaubon invoeren die de zichtbaarheid van de lokale handel moet verhogen en moet aansporen om lokaal te winkelen.Dit initiatief vloeit voort uit het strategisch commercieel plan waaraan de stad momenteel werkt. De cadeaubon zal te verkrijgen zijn via een verkoopautomaat, die geplaatst zal worden op een centrale, toegankelijke plek in open lucht.De gemeente krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.  
  • Projectvereniging Horizon+ wil de relatie tussen het Zoniënwoud en de vier handelskernen van Tervuren, Overijse, Hoeilaart en Sint-Genesius-Rode versterken. Het project stimuleert de verweving tussen toerisme en economie.Vier kunstzinnige natuurinstallaties, ter hoogte van de vier Vlaamse poorten van het Zoniënwoud, zorgen ervoor dat de bezoekers gemakkelijker hun weg vinden naar winkelgebieden in de buurt. Er worden hiervoor aangepaste fiets- en wandelkaarten gemaakt. Horizon+ krijgt hiervoor 12.500 euro van de provincie Vlaams-Brabant.

Nieuwe oproep

Ook in 2018 zet de provincie Vlaams-Brabant opnieuw volop in op handelskernversterking. Lokale besturen die een kernversterkende beleidsvisie laten opmaken of een handelskernversterkend project op poten zetten, maken kans op een subsidiebedrag tot 12.500 euro per project.  Heeft jouw gemeente een project in gedachten dat de handelskern kan versterken? Of wil jouw stad graag beroep doen op een studiebureau om bijvoorbeeld een detailhandels- of horecabeleidsplan te laten opmaken? Dien dan tegen uiterlijk 15 april 2018 jouw subsidievoorstel in! Klik hier voor meer info , of neem contact op met Lynn Peeters, bestuurssecretaris detailhandel

Delen