U bent hier

Tot € 10.000 premie voor startende ondernemer

Gemeente neemt maatregelen om leegstand in het handelscentrum tegen te gaan. De gemeente Lanaken heeft een reglement goedgekeurd waardoor startende ondernemers onder bepaalde voorwaarden een subsidie tot maximaal € 10.000 krijgen als zij een handelszaak in het centrum van Lanaken opstarten. Met dit reglement neemt het gemeentebestuur een ingrijpende maatregel om het handelscentrum aantrekkelijker te maken en de drempel voor kleinhandelaars om een zaak te beginnen gevoelig te verlagen.

Het bestuur zet stevig in op de economische ontwikkeling van ons handelscentrum. Net als in heel wat andere gemeenten worden we in Lanaken ook geconfronteerd met leegstaande panden in het handelscentrum. Er zijn een reeks initiatieven genomen om de leegstand tegen te gaan en het centrum nieuw leven in te blazen. De lancering van deze subsidie is daar het meest recente voorbeeld van. Dat het ons menens is blijkt uit de hoogte van de subsidie.

De subsidie bedraagt maximaal € 5.000 voor alle nieuwe starters in het centrum van Lanaken. Een bijkomende financiële stimulans van nog eens maximaal € 5.000 wordt gegeven aan ondernemers die zich vestigen in een pand dat al minstens 2 jaar op de lijst van de leegstand staat en waarvoor al 1 maal leegstandsheffing werd betaald.  Bij een overname van een bestaande handelszaak kan men een subsidie verkrijgen van maximaal € 5.000. De handelspanden moeten zich bevinden in centrum van Lanaken, binnen het zelfde afgebakende gebied als datgenen waarin de promobijdrage geheven wordt. De premie kan opgevraagd worden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015.

Eens men de subsidie ontvangen heeft  moet het  handelspand ten minste 3 jaar zonder onderbreking gebruikt worden voor de uitbating van een handelszaak. Indien dit niet het geval is moet de premie terugbetaald worden aan de gemeente. De subsidie wordt berekend op de uitgaven die betrekking hebben op de inrichting van het handelspand. De tussenkomst bedraagt maximaal 75% van het totale factuurbedrag met een maximum van € 5.000 of  € 10.000, afhankelijk van het al dan niet leegstaande pand. De uitgaven moeten minstens € 2.500 bedragen. 

Een aantal handelsactiviteiten zoals uitbating van nachtwinkels, private bureaus voor telecommunicatie, automatenshops, wedkantoren, kantoorfuncties zonder voor publiek vrij toegankelijke commerciële ruimte, groothandel, grootwarenhuizen e.a. worden uitgesloten van dit reglement. Ook een verhuis van het handelspand binnen het afgebakende gebied wordt niet betoelaagd. 

 

Verwante websites

Delen