U bent hier

Startersacademie - winkelincubatoren

De stad Turnhout en de stad Mechelen dienden in samenwerking met het Innovatiecentrum van de provincie Antwerpen, UNIZO Antwerpen- Mechelen, UNIZO Kempen, de Stad Leuven en UNIZO Vlaams-Brabant & Brussel het dossier ‘Startersacademie – Winkelincubatoren’ bij het Agentschap Ondernemen in, en kregen een subsidie van € 301.000. Elke leefbare stad heeft nood aan een aantrekkelijk winkelcentrum met een aanbod aan winkels en horeca dat divers is en afgestemd op de noden van de consument. Er moet een gunstig ondernemersklimaat zijn dat maakt dat handelszaken kunnen bloeien en uitgroeien. Kernversterkend beleid en goed ondernemerschap creëren win-win situaties, zowel voor de stad als voor de individuele ondernemer. Helaas zijn er verschillende knelpunten die dit belemmeren: hoge falingsgraad bij starters, leegstand van winkelpanden, een verschraling van het aanbod aan winkels. 

Concreet willen Turnhout en Mechelen optreden als regulator op de markt van handelspanden, waar mogelijk in samenwerking met projectontwikkelaars en makelaars. Er wordt een bemiddelende rol opgenomen tussen eigenaars van handelspanden en kandidaat-huurder die zich met een winkel in het centrum van de binnenstad willen vestigen. Een winkelincubator is een handelspand waar één of verschillende starters zich aan gunstige tarieven kunnen vestigen en de nodige begeleiding krijgen in het dagelijks runnen van hun zaak door de ondernemersverenigingen. 

Volgende fasen zijn voorzien in het project:

  • Opmaak haalbaarheidstudie en business plan voor de winkelincubatoren
  • Opmaak voorstel marketing en branding van de winkelincubatoren
  • Samenwerkingsovereenkomsten met makelaars en projectontwikkelaars
  • Gesprekken met eigenaars van leegstaande handelspanden:problematiek in kaart brengen per pand en strategie voor aanpak impasses
  • Ontwikkeling strategie voor actieve prospectie nieuwe winkels en handelszaken
  • Opmaak argumentarium voor potentiële investeerders 

Meer info?

Turnhout - Melanie Ryckaert

T 014 44 33 60

melanie.ryckaert [at] turnhout.be

 

Delen