U bent hier

Houthalen-Helchteren, Genk en Kortrijk Laureaten Ondernemende Gemeente 2014

Houthalen-Helchteren wint de titel Laureaat Ondernemende Gemeente 2014 in het thema “Kernversterking”, Genk in het thema “Uitstraling” en Kortrijk in het thema “Bereikbaarheid”. UNIZO reikt al voor de 9e keer de prijs ‘Laureaat Ondernemende Gemeente’ uit aan de stad of gemeente die een opmerkelijk project uitwerkte en/of initiatieven nam om het lokaal economisch beleid te versterken. Houthalen-Helchteren won met het project “kernversterking centrum Houthalen”. Volgens de jury combineert het project verschillende elementen in een globale visie. Genk scoorde met “Vennestraat, Straat van de Zintuigen”, een project dat de winkelstraat nieuw leven inblaast. “Shop&Go”, een innovatief parkeersysteem, van de stad Kortrijk wist de jury te overtuigen. 

Ondernemers en steden of gemeenten kunnen elkaar versterken. Een goed lokaal economisch beleid is hiertoe cruciaal. Met een prijs als ‘Laureaat Ondernemende Gemeente’ hopen we andere steden en gemeenten te inspireren om te werken aan een ondernemersvriendelijk beleid.

Karel van Eetvelt

 

Houthalen-Helchteren – Thema “Kernversterking”

“Kernversterking centrum Houthalen” is een innovatief en sterk project met het NAC, het Nieuw Administratief Centrum. Het staat symbool voor de verwevenheid van functies in de kern: gemeentediensten, politie, bibliotheek, academie, horeca, externe bedrijven. Het project integreert verschillende elementen in een globale visie: een masterplan met zowel gevelrenovatie in de handelskern, een vastgoedfonds eigenaars, een brownfield convenant met cleantech ontwikkeling en kernversterking via een mix van wonen en winkelen en herinrichting van het publiek domein. Alle stakeholders, bewoners, eigenaars, handelaars, ondernemers en klanten werden betrokken.

Genk – Thema “Uitstraling” 

Het project “Vennestraat” zet de belangrijkste winkelstraat die sinds de mijnsluiting sterk achteruitging en veel leegstand kent, opnieuw op de kaart met sterk verweven acties, tactisch en strategisch goed uitgezet, sterk faciliterend. De Vennestraat heeft nu een duidelijke identiteit. De inbreng van en het overleg met de betrokken zelfstandige ondernemers is zelden gezien.

Kortrijk – Thema “Bereikbaarheid” 

Het innovatieve Shop & Go systeem is een eenvoudig, efficiënt en innovatief parkeersysteem dat Kortrijk ontwikkelde. Het biedt klanten de mogelijkheid om zonder rompslomp of ticket een half uur gebruik te maken van de openbare ruimte snel en vlakbij de winkels. Met de mobiele app kan de klant zien waar en hoeveel parkeerplaatsen er vrij zijn. Het is een origineel, inventief, zeer vernieuwend systeem met sensoren. Ook het buitenland heeft interesse. De handelaars reageren enthousiast en kunnen het systeem ook in overleg met het stadsbestuur bijsturen.

 

Bron: persbericht Unizo, 23 september 2014

Delen