U bent hier

Handenvrij winkelen

Naar handenvrij shoppen wordt reeds lang uitgekeken. Het zou niet alleen extra gebruiksgemak betekenen voor de bezoekers van een winkelgebied, maar ook zorgen voor een aantal leuke neveneffecten. Er kan meer en langer gewinkeld worden omdat niet met aankopen gezeuld moet worden. Er kunnen ook zwaardere spullen gekocht worden. Bovendien worden combinatiebezoeken veel makkelijker: winkelen en horecabezoek, winkelen en cultuur, … Handenvrij winkelen kan dus voor sommige winkelkernen een extra troef betekenen in de concurrentiestrijd met baanwinkels, perifere retailparken of e-commerceplatformen.

Hoewel handenvrij winkelen reeds lang werd aangekondigd, waren de logistieke obstakels tot nog toe blijkbaar te groot. Toch wordt er her en der geëxperimenteerd waarbij telkens fietskoeriers een belangrijke rol schijnen te spelen.

  • Antwerpen

In Antwerpen werd op de koopzondag van mei door handelaarsvereniging Quartier National (Nationale straat, Kammenstraat, …) handenvrij shoppen aangeboden in samenwerking met start-up Parcify. Aankopen moesten worden afgegeven aan de Parcify-stand en koeriers zorgen voor aflevering binnen de Singel bij klanten thuis of bij hun geparkeerde wagen.

  • Mechelen

Mechelen pioniert al sinds september vorig jaar. Het begon met een experiment rond de zaterdagmarkt: klanten konden hun aankopen afgeven op een inzamelpunt en ze daar tot het einde van de markt ook terug gaan ophalen. Nadien konden ze terecht in een afhaalpunt naast de (gratis) randparking Zandpoortvest of de goederen thuis laten leveren door een cargofiets van ECOkoeriers.

Vanaf december 2015 konden aankopen ook bij de deelnemende winkeliers achtergelaten worden of afgegeven in een inzamelpunt op de Botermarkt om ze dan later terug op te pikken op de Botermarkt, aan de Zandpoortvestparking. Thuislevering op grondgebied Mechelen blijft ook mogelijk. Sinds kort stelt ECOkoeriers nu ook een app ter beschikking zodat shoppers thuisleveringen makkelijker kunnen opvolgen of zelfs wijzigen.

  • Gent

Gent start op 24 september, de Dag van de Klant, met het proefproject Shop & Hop. Op zaterdagen en op koopzondagen worden aankopen van bij de deelnemende handelaars naar 4 parkings gebracht (Zuid, Reep, Sint-Michiels en Vrijdagmarkt). Daar kunnen shoppers hun aankopen uit de speciale Bringme-boxen oppikken met behulp van een persoonlijke code. Aankopen mogen max 30 kg wegen en mogen niet groter zijn dan 60 x 60 x 60 cm. Het ganse proces wordt ook met een app gestuurd.

 

 

sep ‘16

 

Verwante websites

Delen