U bent hier

Handelskernversterkende maatregelen voor Blankenberge

Op 17 december 2013. heeft de gemeenteraad kennis genomen van het Strategisch Commercieel Plan voor de Blankenbergse binnenstad. In dit plan zijn verschillende acties vermeld om het winkelbeleid in de stad een nieuwe impuls te geven. 

 

Nieuwe subsidiemaatregelen

Onlangs werden 5 bijkomende subsidiemaatregelen ingevoerd die bedoeld zijn om de handel in Blankenberge te concentreren binnen het kernwinkelgebied. De volgende handelskernversterkende maatregelen worden voortaan gesubsidieerd :

  • het aanmoedigen van ondernemers om kleine handelspanden te fusioneren tot grote, economisch leefbare handelspanden,
  • het ondersteunen van startende ondernemers bij de opstart van hun handelszaak,
  • het ondersteunen van ondernemers om hun handelszaak te verhuizen naar het kernwinkelgebied,
  • het aanmoedigen van ondernemers om leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied een nieuwe invulling te geven,
  • het aanmoedigen van eigenaars van leegstaande handelspanden buiten het kernwinkelgebied om hun leegstaand handelspand te herbestemmen naar een woonfunctie.

In het bijgevoegde document vindt u meer informatie over deze subsidiemaatregelen. 

Deze nieuwe subsidies kunnen aangevraagd worden tot eind december 2015, een relatief korte termijn waarvoor bewust gekozen werd. Het is immers de bedoeling om een echte impuls te geven aan de binnenstad. De nieuwe subsidies kunnen gecumuleerd worden met de reeds bestaande subsidies zoals de premie voor de gevelrenovatie van handelspanden en de renovatie van leegstaande handelspanden.

 

Bestickeringsactie

Op korte termijn pakt het stadsbestuur uit met een bestickeringsactie die leegstaande handelspanden in het kernwinkelgebied aantrekkelijker moet maken en die er eveneens op gericht is om de verhuur van deze leegstaande handelspanden te promoten. De bestickering van de leegstaande panden wordt volledig bekostigd door de stad.

 

Nieuwe aanblik van het stadscentrum

Om het stadscentrum een nieuwe aanblik te geven zijn nog de volgende maatregelen voorzien :

  • Opfleuren van het kernwinkelgebied met olijfbomenVóór de zomer worden op verschillende plaatsen in het stadscentrum bakken met olijfbomen geplaatst die de straten moeten vergroenen en die het centrum een aangenamer uitzicht zullen geven. Het betreft een tijdelijke maatregel in afwachting van het vernieuwen van de bestrating in het stadscentrum.
  • Vernieuwen van de bestrating in het kernwinkelgebiedHet stadsbestuur bereidt momenteel ook fysieke werken voor die het kernwinkelgebied visueel moeten onderscheiden. Het is de bedoeling om de Kerkstraat, de Steenstraat, de Vissersstraat, de Bakkerstraat, de Molenstraat en de Langestraat een totaal nieuwe aanblik te geven. Deze werken zullen gespreid worden over twee jaar (2015 – 2016).

Met deze maatregelen wil het stadsbestuur een grondige revitalisering van het stadsbestuur ondersteunen en het kloppend hart economisch hart van Blankenberge een extra impuls geven.

 

Delen