U bent hier

Detailhandelsbeleid elders: 675 miljoen pond voor vernieuwing winkelstraten in Engeland

In Groot-Brittannië is de winkelleegstand na een paar jaar beterschap sinds 2017 terug beginnen stijgen. De gemiddelde leegstand bedraagt nu 11,5% maar in sommige regio’s is het gemiddelde merkelijk hoger: Noordwesten: 15,1%, Wales: 15,4% en Noordoosten: 17,2%. Met een Future High Street Fund van 675 miljoen pond probeert de Britse regering het tij te keren.

Engelse gemeenten kunnen een project indienen om de toegang tot hun centrum te verbeteren, leegstaande winkels omvormen tot woningen, toegankelijkheid van de winkelstraten verbeteren, … Een geselecteerd project krijgt cofinanciering uit het fonds (675 miljoen pond is ongeveer 783 miljoen euro). 55 miljoen pond is gereserveerd voor historische winkelstraten. De maximale cofinanciering bedraagt 25 miljoen pond maar de regering verwacht dat het gros van de projecten 5 tot 10 miljoen nodig zal hebben.

Daarnaast wil de regering gedurende 2 jaar de business rates, een soort onroerende voorheffing, voor winkels verlagen.

Een parlementaire commissie publiceerde in februari een rapport met aanbevelingen omwille van de vrees dat het Future High Street Fund niet zal volstaan om de nodige innovatie in de winkelkernen te financieren. De commissie stelt onder andere voor het budget te verhogen via een belasting op online verkopen, een milieutaks op thuislevering, ...

Verwante websites

Delen