U bent hier

De nieuwe binnenstad. Toekomst van de binnenstad in tijden van big data en circulaire economie

Platform31 (de Nederlandse kennis- en netwerkorganisatie die beleid, praktijk en wetenschap verbindt rond actuele vraagstukken gelieerd aan trends in stad en regio, om te komen tot een aanpak waarmee beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen) heeft een nieuwe publicatie uit over een toekomstbestendige binnenstad. In deze publicatie worden 2 trends gebruikt als basis voor de uitwerking van 4 toekomstscenario's voor de binnenstad: circulaire economie en (big) data. Opmerkelijk is dat er voor inspiratie uit het buitenland, gekeken werd naar Gent.

Samenvatting:

De toekomst van de binnenstad staat volop in de aandacht en dat is terecht: de binnenstad is economisch en maatschappelijk een plek van groot belang. Waren binnensteden de afgelopen decennia vooral shopwalhalla, ze zullen vandaag, morgen en overmorgen meer functies moeten vervullen om aantrekkelijk te blijven. En ook profilering wordt steeds belangrijker. Met de publicatie ‘De nieuwe binnenstad’ inspireert Platform31 gemeenten en binnenstadsstakeholders met trends, toekomstscenario’s en beleidsrichtingen.

 De opkomst van circulaire economie en (big) data zijn twee onmiskenbare ontwikkelingen die centraal staan in de publicatie. Deze trends zijn nu al zichtbaar en krijgen steeds meer impact op de inrichting en het gebruik van binnensteden. De scenario’s en beleidsrichtingen anticiperen hierop.

 

Verwante websites

Delen