U bent hier

De markt als onderdeel van het detailhandelsbeleid

De markt is vandaag nog steeds een vertrouwd gezicht van ons dorps- en stadsgebeuren. Je kunt spreken van een eeuwenoud handelsgebeuren dat op grote of kleinere schaal een economische, maar ook veelal een sociale meerwaarde biedt.

Op vlak van ambulante handel zijn creativiteit en eigen initiatief enorm toegenomen: van de klassieke markten met een aanbod van vooral groenten en fruit en kleding zien we nieuwe concepten ontstaan van rommelmarkten of themamarkten tot zelfs de vele zogenaamde garageverkopen waar ieder zijn ding kwijt kan.

Voor het eerst zetten we de schijnwerpers op dit marktgebeuren in de provincie Antwerpen. Met deze cahier ‘Van alle markten thuis’ willen we jou een overzicht bieden van de markten die aanwezig zijn in de 70 steden en gemeenten en willen we vooral ook de rol van de markt als handelsgebeuren onder de loep nemen. De provincie Antwerpen investeert al meerdere jaren in analyses en beleidsontwikkeling ter bevordering van de detailhandel in onze steden en gemeenten. Tot voor kort werd de rol van de markt daar weinig tot niet mee in opgenomen. Een gemiste kans volgens analisten. Met deze bijdrage vullen we die lacune.

De markt speelt een belangrijke rol in de economische dynamiek van een stad of gemeente. Daarom is het belangrijk om bij het opstellen van een strategisch commercieel beleid ook dit marktgebeuren ten volle mee in rekening te nemen. Met deze cahier hopen we jou als stad of gemeente een handvat aan te reiken om jouw markt nog meer toekomst te geven.

Ludwig Caluwé

Gedeputeerde voor economie

Delen