U bent hier

Sfeergebieden in het centrum van Gent

Het project ‘(winkel)sfeergebieden’ is een van de acties uit het nieuwe Gentse winkel- en horecaplan. Dat plan geeft een langetermijnvisie tot 2020 voor handel en horeca in Gent weer aan de hand van tien strategische doelstellingen en meer dan honderd concrete acties. Die moeten ervoor zorgen dat het Gentse winkel- en horeca-apparaat op een slimme manier kan groeien. 

Binnen de doelstelling ‘diversifiëren & specialiseren’ start de Dienst Economie van de Stad Gent een pilootproject rond (winkel)sfeergebieden op. Het is de bedoeling om in het commerciële hart van de stad sfeergebieden te gaan definiëren en deze gebieden met een bepaalde unieke winkelidentiteit te gaan promoten.

Hierbij wordt extra aandacht besteed aan authentieke zaken en speciaalzaken en aan zelfstandige ondernemers. Zij bepalen immers vaak mee de diversiteit en het specifieke karakter van een winkelgebied.

Vanaf 2012 werd door de Dienst Economie gestart met de uitwerking van het project. Dit in nauw overleg met de betrokken handelaars die zich in zo’n sfeergebied bevinden. 

Men mikt op een 10-tal sfeergebieden binnen de contouren van de Kuip van Gent en eventueel enkele aanloopstraten. Deze gebieden werden ook geografisch afgebakend.

  1. Veldstraat tot Vrijdagmarkt: het populairste winkelgebied
  2.  Drie Torens: het toeristische hart van Gent
  3.  Hoogpoort-Serpentstraat: origineel en creatief
  4.  Bij Sint-Jacobs: interieur, antiek & curiosa
  5.  Kalandeberg: gezellige boetiekjes
  6.  Onderbergen: wine, dine & design
  7.  Onder de Burcht: historische hallen, herbergen en handelszaken
  8.  Patershol: culturele smeltkroes in authentiek kader
  9.  Zuidkwartier: veelzijdige boulevard met mix van restaurants en modezaken
  10.  Waalse Krook: hip & happening

Meer info?

Gent - Danny Van Royen

09 266 84 01

Danny.van.royen. [at] gent.be

Delen